ORDINUL ASISTENTILOR MEDICALI GENERALISTI,
MOASELOR SI ASITENTILOR MEDICALI
DIN ROMANIA, FILIALA DOLJ

Program de lucru cu publicul
Luni – Vineri: 08:00 – 12:00

12 Mai – Ziua Internațională a Asistenților Medicali : „Asistenții noștri. Viitorul nostru. Puterea economică a îngrijirilor medicale”


Puterea economică a îngrijirilor, care contribuie la economii sănătoase, va fi evidențiată de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN), de Ziua Internațională a Asistenților Medicali din 2024, sub tema: „Asistenții noștri. Viitorul nostru. Puterea economică a îngrijirilor medicale”.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este sărbătorită în fiecare an la data de 12 mai, iar tema este aleasă de către ICN – o federație de peste 130 de asociații naționale de asistenți medicali din întreaga lume, reprezentând peste 28 de milioane de asistenți medicali ce își desfășoară activitatea pe întreg mapamondul.  

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ICN_IND2024_LOGO-EN-Baseline_CMYK-1024x373.png

Președinta ICN, Dr. Pamela Cipriano, a explicat raționamentul ce stă la baza temei alese:  

“În ciuda faptului că reprezintă coloana vertebrală a îngrijirilor de sănătate, profesia de asistent medical se confruntă adesea cu constrângeri financiare și cu o subapreciere socială. Continuând tema noastră generală Asistenții noștri. Viitorul nostru și acțiunile politice din Carta pentru schimbareICN a ales ca tema anului 2024 să se axeze pe puterea economică a îngrijirilor, cu scopul de a remodela perceepțiile și a demonstra modul în care investițiile strategice în profesia de asistent medical pot aduce beneficii economice și sociale considerabile.  

Considerăm că acum este momentul pentru o schimbare de perspectivă. Am văzut în repetate rânduri cum crizele financiare duc adesea la restricții bugetare în îngrijirile de sănătate, de obicei în detrimentul serviciilor de asistență medicală. Această abordare reducționistă nu ia în considerare valoarea economică substanțială și adesea subestimată pe care profesia de asistent medical o aduce îngrijirilor de sănătate și societății, în ansamblu.  

Adesea, factorii de decizie politică, administratorii din domeniul îngrijirilor și chiar publicul general nu sunt conștienți sau sunt dezinformați cu privire la randamentul investițiilor pe care îl poate oferi o finanțare adecvată în profesia de asistent medical, în special în perioade tulburi din punct de vedere financiar, precum cea din prezent. Pornind de la lecțiile învățate din  pandemia COVID-19 și recunoscând amenințarea din ce în ce mai mare asupra sănătății populației din întreaga lume, din cauza conflictelor, a crizei climatice și a instabilității financiare, considerăm că este momentul să milităm pentru  o schimbare de perspectivă și politică.”

Ca în fiecare an, OAMGMAMR susține tema aleasă de ICN pentru Ziua Internațională a Asistenților Medicali fiindcă aceasta reflectă angajamentul nostru față de contribuția esențială pe care o aducem în domeniul de nursing la nivelul comunității internaționale.